И парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси реши да сезира прокуратурата по случая, за който вече се обърнаха към обвинението "Атака" и "Екогласност" - за злоупотреби с еврофондове от страна на президента Росен Плевнелиев.

На днешното си заседание комисията, чийто председател е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, взе решение да изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу Плевнелиев и Лиляна Павлова, и двамата бивши министри на регионалното развитие в мандата на ГЕРБ. Понастоящем Павлова е депутат. 

"Комисията реши да изпрати сигнала срещу президента Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова на главния прокурор. Той е свързан с доста тежки финансови злоупотреби от европейски фондове. Експертите към комисията са преценили, че има достатъчно доказателства, че Плевнелиев като министър на регионалното развитие и в последствие Лиляна Павлова са злоупотребили с европейски средства в огромни размери – 1.5 млн. лв.", каза зам.-председателят на комисията Илиян Тодоров ("Атака").

Сигналът беше подаден до комисията от лидера на "Екогласност" Емил Георгиев.

Той представи документи, според които са извършени финансови злоупотреби при проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица – Лот 1 Стара Загора и Лот 2 Димитровград по програма ИСПА. Поръчката печели консорциум от германско-турска фирма (Интер Итшаат ве Префабрик). Подизпълнител става старозагорска фирма.

Българската компания 

Българската компания от Стара Загора съвестно си свършила работата, но плащанията от страна на турската компания “Интер Итшаат ве Префабрик” първоначално се бавят, а после спират, когато остава да платят 802 хил. лв. Натрупва се и неустойка 195 145 лв.Старозагорската фирма завежда поредица от дела. В крайна сметка Върховният касационен съд (ВКС) се произнася да се спрат плащанията към консорциума, спечелил поръчката. Разплащането се извършва през Министерството на регионалното развитие, но Плевнелиев отказва да изпълни решението на ВКС и продължава да плаща на германо-турския консорциум.Нещо подобно се случва и по времето, когато министър на регионалното развитие е Лиляна Павлова. Тогава старозагорската фирма вече има да взима 1,5 млн. лв. “Президентът за пореден път доказа, че няма държавническо и политическо мислене, а корпоративно и не само заради мрежата от офшорки с любимеца на “Екогласност” Иво Прокопиев, а и защото с действията си като министър на регионалното развитие доказа, че има корпоративно мислене”, коментира Емил Георгиев. Той щял да внесе сигнала и в Европейската служба за борба с финансовите измами  ОЛАФ, а вече го е предал и на прокуратурата.

 

 

 

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси изпраща на главния прокурор, МВР и ДАНС сигнала срещу Димитър Стефанов – Митко Каратиста, народен представител от ГЕРБ в 41 Народно събрание, каза Илиан Тодоров, зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. „Сигналът е за установяване личността на Димитър Стефанов като Митко Каратиста и съпричастността му към определени групировки, занимавали се с тежки престъпления”, добави Тодоров.
Сигналът срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за финансови злоупотреби ще бъде изпратен главния прокурор, министъра на вътрешните работи и до председателя на Сметната палата, каза Илиан Тодоров. „Сигналът е свързан с безстопанственост, сключване на договори, които не са изгодни за държавата. Става въпрос за регистрационните табели на автомобили, при които според жалбоподателя и експертите на комисията има достатъчно данни за финансови злоупотреби”, добави Тодоров. Освен това в комисията е постъпил сигнал срещу Цветанов за купуване на софтуер през 2010 година, който също ще бъде изпратен на главния прокурор.