Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отхвърлил поканата на руския президент Владимир Путин да присъства на парада за Деня на победата - 9 май в Москва. Анкара официално е уведомила Кремъл за отказа, съобщи БНР.

Поканата бе изпратена още преди месец и половина и се очакваше тя да бъде уважена предвид на активното сътрудничеството между Москва и Анкара в редица сектори. Наското обаче Путин определи избиването на арменците в Османската империя през 1915-1917 г. като геноцид. Този ход на Путин беше неочакван за Ердоган. 

На военния парад на Червения площад Турция ще бъде представена от посланика си в Москва Юмит Ярдъм.

Междувременно "Хюрриет" информира, че в знак на солидарност с Анкара президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев също е отказал поканата на Владимир Путин да присъства на юбилейните чествания в руската столица.

Повечето от западните лидери няма да отидат на парада в Москва в знак на протест срещу руските действия в Украйна.  Преди десет години на празненствата по случай 60-ата годишнина от победата, Путин прие в Москва президентите на САЩ и Франция Джордж Буш и Жак Ширак, както и германския канцлер Герхард Шрьодер.