БСП и АБВ настояват в декларацията на парламента по повод 9 май да се признаят и изтъкнат заслугите на "съпротивителните движения в Европа", включително на българските партизани. Това се разбра от дебатите по повод декларация на парламента по повод капитулацията на нацистка Германия

Лидерът на БСП Михаил Миков призова да се признае "приносът на антифашистката съпротива не само в България". Според него е безспорен "приносът на българските граждани, които не приеха като безспорен факт участието във фашистката ос". Миков специално изтъкна и, че трябва да се заклейми "оскверняването на паметниците, което се превръща в политическа мода, която се толерира от едни или други политици".

Независимият депутат Велизар Енчев изтъкна, че в Европа хората от антифашистката съпротива се почитат като герои, а у нас десните сили ги обявяват за "антидържавни елементи".

Десислав Чукулов от "Атака" пък се обяви против стремежа да бъде омаловажена ролята на СССР.

"Ако го нямаше денят на победата нямаше да го има и денят на Европа. САЩ дават само 417 хил. жертви. Да отдадем по адекватен начин почит на хората, които наистина са се били в тази война. Войната беше подпалена от Хитлер, но да не подценяваме ролята на американските и английските компании, които бяха партньори на Хитлер и са го насочили на изток към СССР. Виждаме стремеж да бъде омаловажена ролята на СССР. Да осъдим възраждането на фашизма в Украйна и прибалтийските републики", заяви Чукулов.

Очаквайте подробности!