Американските изтребители Ф-15 вече са са в България. Днес посолството на САЩ публикува видео от пристигането на самолетите на летище Граф Игнатиево.

 

F-15 arrival in Bulgaria

HOT! Florida Air National Guard125th Fighter Wing takes part in the first-ever TSP in Bulgaria. #AlliedStrong U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa & U.S. European Command (EUCOM)

Posted by AFN Europe on 8 май 2015 г.

В края на март ВВС на САЩ в Европа съобщи, че 12 щатски изтребителя F-15C/D ще бъдат разположени в авиобаза "Граф Игнатиево". Изпращането на бойните самолети е част от усилването на присъствието на САЩ в Европа в рамките на операция Atlantic Resolve. Освен изтребителите в България идват и 200 души персонал.

Операция Atlantic Resolve започна през април в трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, плюс Полша. Целта е укрепването на сигурността на страните членки на алианса с оглед на кризата в Украйна.

Дванадесетте изтребители F-15C/D ще участват в учението „Тракийски орел 2015-2”. В нея освен американските самолети от състава на Националната въздушна гвардия на щатите Флорида и Орегон, ще се включат и МиГ-29 и Су-25 от българските ВВС. 

Учението ще продължи до края на юни.