В началото на тази година ДПС имаше навик всяка седмица, а понякога дори всеки ден, да изпраща свой депутат на парламентарната трибуна, който да прочете поредните факти от "летописа на политическата репресия". Така от движението бяха обобщили уволненията на свои кадри от новото управление.

Въпреки, че от движението тяърдяха, че ще четат имената на уволнените регулярно от известно време попълването на хронологията и оповестяването й от парламентарната трибуна е спряло. Основен оратор по темата от ДПС бе бившият еко-министър и настоящ депутат Станислав Анастасов. Затова Клуб Z се обърна към него с въпрос защо в последно време неговите изяви спряха.

Атанасов не бе особено словоохотлив. Със забързана крачка в кулоарите на парламента той само каза, че списъкът с политическите уволнения продължава да се попълва. Запитан кога ще бъдат оповестени новите имена в него той отговори: "Нека все пак ние изберем най-подходящия политически момент". След което подмина уточняващия въпрос дали този момент ще дойде, когато започне предизборната кампания за местните избори наесен.

Основен прицел на атаките на ДПС бе Реформаторския блок. Пред Клуб Z депутатът от блока Румен Христов коментира, че изнасянето на данни за политически уволнения е спряло, защото вече рокадите във властта са намалели чувствително. Той обясни, че в началото на управлението не е ставало въпрос за политически уволнения, а просто всеки е трябвало да подбере свой екип. "Каквото имаха да прочетат от трибуната вече го прочетоха", убеден е Христов. Той е шеф на парламентарната комисия по земеделие, а в този ресор кадрите на ДПС в минали управления бяха внушителен брой. Христов отрече категорично да е имало някакво договаряне, което да е довело до помирение межди реформатори и депесари.

Словата на Анастасов от парламентарната трибуна винаги бяха впечатляващи. Той говореше за това, че на кадрите на ДПС се отнема "конституционното право на работа и хляб в държавната администрацията". Основната отговорност за уволненията според него е на "две ксенофобски партии - Патриотичният фронт и Реформаторският блок".

В друга своя поява на трибуната Анастасов определи уволнените като "нарочени за политическа дискусия" а уволнението им било резултат от "ксенофобската политическа мисъл на перфектния дует Реформаторски блок - Патриотичен фронт".