"НАТО, включително САЩ, ще се намесят и ще окажат пълна подкрепа на която и да е членка на пакта, ако тя бъде нападната от когото и да било."

Това увери днес зам.-държавният секретар на САЩ Тони Блинкен в конферентна телефонна връзка с европейски журналисти.

"Няма никакво съмнение, че ще бъде оказана помощ съгласно Член 5 от Устава на НАТО", допълни Блинкен. Той не спомена име на страна, която би могла да нападне някоя членка на алианса. 

По предварителен план разговорът бе посветен на 70-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия. Но съвсем естествено в главна тема се превърна кризата в Украйна, напрежението в отношенията между Русия и Запада и произтичащите от всичко това заплахи.

"Ако Русия продължи настъплението си към град Мариупол в Украйна и направи оттам коридор към Крим, смятам, че санкциите срещу нея ще бъдат засилени още повече", каза дипломатът.

В края на разговора Клуб Z попита Блинкен смята ли, че нацизмът и сталинизмът могат да бъдат сравнявани.

"Не искам да навлизам в сравнения. Заедно изпитахме опасностите на различни видове тоталитарни системи. Ние знаем какви разрушения донесоха те", отвърна американският зам.-държавен секретар.

"Днес не празнуваме просто нещо, което е станало преди 70 години, а всичко, което последва от това. Това е една силна и стабилна общност, изградена на основата на свободата, демокрацията и върховенството на закона, където не хората служат на правителствата, а правителствата служат на хората. Това е най-важното", добави Блинкен.