Президентът Росен Плевнелиев няма да присъства на парада на Червения площад в Москва по случай 70 години от победата на Нацистка Германия. В студиото на „Панорама“ по БНТ президентът обясни причините за това:

Като държавен глава не се впечатлявам от огромни паради, които демонстрират военна мощ и оръжия за масово поразяване, но със сигурност се впечатлявам от отговорни политически действия, решения за това как да създадем и гарантираме мира, дълготрайно и устойчиво в Европа. Именно затова ние ще вдигнем високо знамето на Европейския съюз, на Европа, но ще почетем и паметта на загиналите - над 50 милиона от най-кървавият конфликт в историята на човечеството, Втората световна война.“

Плевнелиев уточни, че посланикът на България в Русия ще бъде на парада. Държавният глава каза още, че иска България да провежда „външна политика, която да отговаря на националният интерес, а той е дефиниран от Левски - той ни завеща, че зависи от всеки един от нас, за да бъдем равни на другите европейки народи.“

Докато аз съм държавен глава, България ще бъде достоен и солидарен член на Европейския съюз и ви уверявам, тя намира днес много приятели”, каза още Плевнелиев.

Искаме тук в България, по начина, по който се обединихме в нашата оценка за фашизма – да е по същия начин за комунизма. Двете страни на монетата на тоталитарните режими”.

Плевнелиев бе попитан дали президентът не трябва да е по-въздържан по такива теми.

Когато се нарушават основните принципи на международния правов ред, и то в Европа, не бива да се мълчи. Като държавен глава аз правя разликата между Кремъл и Русия. Моята позиция не е крайна. Тя съответства на ООН, както и на Европейския съвет”.