Колкото повече приходи от един град постъпват в Българския спортен тотализатор, толкова повече тези приходи ще му се връщат под формата на реновиране на спортни обекти и изграждане на нови.

Такава заявка даде в сутрешния блок на bTV спортният министър Красен Кралев в коментар за промените в тотото, които трябва да влязат в сила от 10 май. 

По думите на Кралев, държавата ще направи стиковка с кметовете, всеки един ще знае колко са му приходите от играта и ще може да представи списък с нужните за реновиране площадки.

"Първият кабинет "Борисов" и сегашният са единствените, които се ангажират изцяло със спорта, финансират клубовете и пр. За съжаление всичко е пряка функция от икономиката. След като я оправим, ще дадем повече и за спорт, и за култура", посочи Кралев.

Както Клуб Z писа, предвижда се още фишът за играта "6 от 49" да поскъпне, след като залогът се увеличава с 15 стотинки, и става 85 стотинки. За "5 от 35" повишението е с 5 стотинки и залогът вече ще е 50 стотинки. Второто теглене в "6 от 49 отпада", а „Втори тото шанс" за "5 от 35" няма да има.

Въвежда се минимален джакпот от 1 милион лева в "6 от 49". В играта „Втори тото шанс", която остава само в "6 от 49", печалбата ще продължи да бъде лек автомобил. Ако бъде спечелен, джакпотът няма да се изплаща накуп, а за период от 7 години. Щастливецът ще получава първо накуп 500 000 лева, а след това по 30 000 лева на месец.

Красен Кралев обяви и, че ведомството му ще постави акцент върху училищата и детско-юношеските школи. 

"От 2500 училища, в близо 800 няма физкултурни салони. В момента се описва спортната инфраструктура във всички училища. Ще предложим на Министерския съвет програма за излизане от тази ситуация", посочи спортният министър.

"Когато имаш зали с размерите на класна стая, не можеш да разчиташ на добра подготовка", допълни той.

Кралев коментира и слуховете, че ще бъде издигнат от ГЕРБ за кандидат за кмет на Варна.

"Това са много интересни слухове, които не знам защо се пускат сега, може би за да разстроят организацията. В министерството имаме с екипа ми реформа, чувствам се на мястото си като министър на младежта и спорта, добре, щастлив и с големи отговорности. Варна си има успешен кмет в лицето на Иван Портних", посочи той.