Неизвестен приятел на шефа на фирмата "Мадара Юръп" е помогнал най-много за това проектът за застрояването на Карадере да получи статут на инвеститор Клас А. Това съобщи председателят на борда на директорите Тим Чадуик пред бТВ. Той обясни, че от 5 години е контактувал с "всички видове партии, с всички партии", за да придвижи проекта си. 

На въпроса кой изигра решаващата роля Чадуик отговори:

"Няма да кажа, ще загубя приятел".

Той обясни, че нито един от собствениците на компанията не е българин и отново заяви, че всичко е прозрачно. В началото имало и български инвеститори, но те вече се оттеглили. Така направил и братът на Сергей Станишев - Георги, който е свързан с проекта като архитект.

"Братът на Станишев беше в началото на проекта. Още когато дойде икономическата криза, той напусна проекта", обясни Чадуик.

Председателят на комисията по околна среда в парламента Петър Курумбашев, БСП, също се погрижи за образа на лидера си Сергей Станишев. Той обясни пред бТВ, че вчера е разговарял с арх. Георги Станишев и лично го попитал дали има нещо общо с проекта:

"Аз нямам нищо общо с този проект", отговорил архитектът. А на въпроса дали притежава земя в района бил отговорил "Нямам нито един грам от Дуранкулак до Резово", разказа Курумбашев.

Пред Нова тв лидерът на РЗС Яне Янев обаче заяви, че е сигурен, че зад решението на правителството стои лично Сергей Станишев. Той припомни, че като председател на комисията за борба с корупцията в предишния парламент е поканил лидера на БСП по същия случай, но той не се е отзовал.

Петър Курумбашев каза още, че притежанието на сертификат за инвеститор Клас А по никакъв начин не инвестира на британската компания, че ще получи някакви облекчения за екологичната оценка, която тепърва предстои.

Тим Чадуик призна, че компанията му поема голям риск, защото преди да премине екооценките, няма никаква гаранция дали ще може да строи.

Както вчера Клуб Z съобщи, британската офшорка е планирала над 70 млн. евро печалба от застрояването на Карадере. В сряда правителството одобри меморандум с фирмата и обяви проекта за приоритетен - т.е. ще получи облекчени процедури по време на реализацията си.

Пред Нова тв съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов каза, че не вярва на правителството и не вярва, че властта не е обещала гаранции на инвеститора. 

"Проектите се променят, но интересите са същите. Този филм сме го гледали. Ясно е, че има зависимости", каза Сандов.

Той добави, че инвеститорът заобикаля закона "Пеевски" срещу офшорките и се промушва точно през оставените в него вратички.

Кмет на Бяла Анастас Трендафилов обаче приветства проекта за застрояване на Карадере, но призна, че не знае нищо повече от съобщеното в медиите.

Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщи пред бТВ, че преди повече от година правителството на ГЕРБ е отказало да връчи на този проект сертификат за инвеститор Клас А, именно заради съмненията около законосъобразността и прозрачността. 

Снощи хиляди граждани излязоха на протест срещу решението на правителството за Карадере.