С жива вериги жителите на Сопот ще бранят описването на имущество и изваждането на техника от сградата на местната община, предаде Нова тв. Причината е, че частен съдебен изпълнител започва да разпродава имуществото на кметството, за да бъде покрит дълг към фирма, изградила пречиствателната станция.

Задълженията са нараснали на 7 милиона лева и заради наложена финансова корекция от ръководството на Оперативна програма „Околна среда”, казват от застрашеното от банкрут кметство.

Конфликтът е много стар. През януари т.г. по повод корекцията на ОПОС с 1,3 млн. лв. активисти от БСП казаха, че виновна е "престъпната некомпетентност" на кмета на града Веселин Личев.

В описа на частния съдебен изпълнител са сървърите, компютрите и офис обзавежданетона администрацията и общинския съвет в Сопот. Според кмета Личев, ако бъде взето имуществото, ще спре обслужването на гражданите. Затова жителите имат намерение да спрат частния съдебен изпълнител с жива верига.

До момента на фирмата, изградила пречиствателната станция, са изплатени 15 от 18 милиона лева. За другата част общината се надява да получи безлихвен заем от държавата.

Ако все пак се стигне до изземване на имуществото, хората са готови да блокират и Подбалканския път.

Според частния съдебен изпълнител обаче единствено фирмата, на която се дължат пари, може да спре разпродаването на имуществото на сопотската община.