Зам.-председателят на АБВ Румен Петков подхвана яростна атака по различни канали срещу директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, въпреки че не го назова поименно. В две днешни медийни изяви - пред "Дарик" радио и ТВ 7 известният политик директно обвини ведомството в покровителство на контрабандата на горива и цигари. 

"В митниците е катастрофа. Сегашното ръководство е част от заливането на българския пазар с контрабандни цигари и с контрабандни горива", каза Петков. 

Заместникът на Георги Първанов аргументира позицията си така:

"Ние сме свидетели как ръководството на митниците налага един двоен стандарт, например при доставката на нефтени продукти, който е абсурден, който е предпоставка за контрабанда. Те не са в състояние да овладеят контрабандата на цигарите или не желаят. Всъщност контрабандата на цигари вече не е толкова в производството на територията на страната ни, а в контрабандния внос от Турция, вероятно и от други държави. Ние виждаме, че в България има два типа складове за горива. Единият е под пълен митнически надзор, т. е. данъчните складове и едни митнически пунктове, които никой по никакъв начин не надзирава." 

Според Петков в повече от половината бензиностанции в България, всъщност няма онлайн контрол, а са на някакъв твърде имагинерен.

"Има плавателни съдове, които митнически се обработват в Нови Искър. Аз продължавам да моля финансовия министър да бъде любезен да каже: имаме ли такъв случай? Ако има такъв случай, и правителството приема, че това е начинът за ръководство на митниците, българският гражданин трябва да знае", добави зам.-председателят на АБВ. 

 Според Петков час по-скоро трябвало да бъде направена мащабна реформа в Агенция "Митници".