Кабинетът е разгледал днес на свикания Съвет по сигурността възможните рискове "от проникване на терористични групи и елементи на наша територия" вследствие от кризата в съседна Македония. Това обявиха на съвместен брифинг вицепремиерката и вътрешна министърка Румяна Бъчварова, министърът на външните работи Даниел Митов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. По думите на Бъчварова граничният контрол е засилен и не е изключено, ако кризата в Македония се задълбочи, да последва емигрантска вълна към България. Засега обаче такива индикации нямало.

"Имаме план да покрием всички възможни рискове", посочи Бъчварова.

От думите й стана ясно, че на днешното заседание на Съвета са обсъдени основно политическите аспекти на случващото се в Македония. Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че когато у нас е имало протести срещу кабинета му той си е подал оставката. Това бе изтълкувано като съвет към македонския му колега Никола Груевски да направи същото.

Днес обаче Митов използва дипломатичен език по повода. "Ние не можем да диктуваме вътрешнополитическия дневен ред. Но след като Македония е държава, която се стреми към европейска интеграция не може да не призовем към отговорно отношение", посочи Митов и уточни какво има предвид: "Управляващите в Скопие да влязат в диалог с опозицията".

"Кризата поражда притеснения. От първостепенна важност е териториалната цялост и стабилността в Македония да бъдат пазени. Кризата на доверието поражда политически вакуум, в който се намесват екстремистки сили. Управляващите и опозицията да намерят диалог. Призоваваме ги към отговорни политически действия, изясняване на обстоятелствата около смъртта на осемте полицаи и около изтеклите записи. Трябва някой да поеме отговорност", посочи външният министър.

Митов визира поредицата от записи, които опозицията в Македония вади периодично и които уличават правителството на Груевски в корупция, шуробаджанащина и т.н.

Румяна Бъчварова добави, че това е единствената официална позиция на правителството и всяка една индивидуална позиция или лично мнение трябва да бъдат разграничавани от нея.