"България постигна чудо като толкова бързо успя да се превърне от държава, управлявана от тъмни сили при правителството на Орешарски, в стабилна държава, която успя да заслужи нов кредит на доверие от европейските и северноатлантическите си партньори". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във Велико Търново.

Според Кънев стабилността, постигната от правителството за толкова кратък период е изключително ценен фактор. Той отчете, че заплахите за националната сигурност са свързани с кризата в Украйна, атмосферата в Русия, тежките финансови проблеми в Гърция, ситуацията в Турция, както и случващото се в Македония.

"Там в момента се разпада цял политически модел и ние не знаем какво следва от това. Изказването на Лютви Местан ни тласка именно към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката". 

Така Кънев коментира изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, че причината за проблемите в Македония е фактът, че там няма етнически модел, подобен на българския.

"България трябва да поддържа своята стабилност чрез изолиране на ДПС от властта и отслабване на хватката за малкия и среден бизнес. Местните избори трябва да направят този модел част и от местното управление на страната", убеден е Кънев. 

Лидерът на ДСБ обясни, че Реформаторският блок не приема местните избори като възможност за справяне с партийни проблеми, както се случва в ГЕРБ, БСП и ДПС.

"За нас местните избори са процес, в който хората могат да формират желаната от тях власт чрез избраните от тях личности", поясни Кънев.