Владимир Путин се срещна днес в Сочи с държавния секретар на САЩ Джон Кери. На разговорите присъства и руският външен министър Сергей Лавров.

"Имах откровени дискусии с Путин и Лавров по ключови въпроси, сред които преговорите за Иран, Сирия, Украйна. Важното е линиите за връзка мегду САЩ и Русия да бъдат запазени отворени, докато се занимаваме с решаването на актуалните глобални проблеми", написа след срещата Кери в профила си в туитър.

Сергей Лавров поднася кошници с домати и
картофи, предназначени за Джон Кери. Снимки Туитър

Президентът на САЩ настоявал да има среща на държавния секретар и руския президент. И Кери предал устни поздрави от Обама на Путин още преди началото на диалога. В тях се съдържали и оценки за ролята на СССР в победата над фашистка Германия, които Кери обяснил с много чувство, предава ТАСС.

"Двете велики сили трябва да се върнат към нормалните отношения. И въпреки, че разговорите на Путин с Кери не бяха пробив в отношенията, те са ясно доказателство за първи признаци за разбиране на ситуацията", заяви Ушаков, помощник на руския президент.

В целия разговор Путин е изхождал от позицията, че връзките на двете държави трябва да се възстановят в рамките на нормалното сътрудничество. И това е било подчертано като желание на Москва и с надежда, че същото се отнася и до Вашингтон, съобщи сътрудникът на президента.

Най-дълго време от разговора е било отделено на темата "Украйна". Кремъл е доволен от диалога по този въпрос, обяви Ушаков. 

Срещата е била предвидена за половин час. Но е продължила повече от 4 часа. Този факт говори сам по себе си за заинтересоваността и на двете страни от поддържането на диалога. След края на официалните разговори Путин почерпил Кери с "Дивноморско" вино. И беседата продължила на маса в неформална обстановка.

Преди това двамата първи дипломати имаха 4-часови разговори. Джон Кери е най-висшият американски представител, който посещава Русия от началото на украинската криза в края на 2013 г. Оттогава насам отношенията между Москва и Вашингтон са в най-лошото си състояние след края на Студената война.

"Чудесно", отговори Лавров лаконично на въпрос на РИА Новости как са преминали разговорите му с неговия американски колега.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства срещата между двамата външни министри.

"Чрез диалог е възможно да се намерят пътища към нормализиране, по-тясно сътрудничество по международните проблеми. Русия никога не е била инициатор на това охлаждане на отношенията", каза той.

Сергей Лавров подари на Джон Кери домати от град Краснодар и картофи, както и фланелка със символиката на победата на СССР над нацистка Германия преди 70 години. Това съобщи в профила си във фейсбук Мария Захарова - зам.-директор на Департамента за информация и печат към руското външно министерство. Жестът е отговор на подаръка на Кери, който той поднесе на Лавров в Париж през 2014 г. Тогава държавният секретар на САЩ връчи на колегата си два картофа от щата Айдахо.

Кери получава от домакина си фланелка със символиката
на победата на СССР над ницестка Германия.

Първият дипломат на Вашингтон също не дошъл с празни ръце, отбелязва РИА Новости. Той поднесъл на домакините си цял наръчник от цитати в руски медии, които според него не отразявали реалния потенциал на двустранните отношения.