Изненадващо добри експресни оценки за Брутния вътрешен продукт на България обяви националната статистика днес. През първото тримесечие икономиката на страната ни е регистрирала ръст от 2 на сто на годишна база, показват предварителните прогнози на ведомството.

Спрямо четвъртото тримесечие на м. г. също има увеличение от 0,9 на сто, а по правило месеците октомври-декември са най-силният период за родното стопанство. 

Официалните тримесечни резултати за БВП за първото тримесечие на 2015 г. ще бъдат обявени на 5 юни, но досегашната практика на НСИ показва, че експресните оценки на ведомството съвпадат в много голяма степен с експресните оценки. Обикновено, ако има корекция, тя е в посока нагоре.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2015 г. БВП в номинално изражение достига 17,141 млрд. лева, което означава, че страната ни се е върнала към пиковото ниво на икономиката от 2008 г. когато още не бе започнала икономическата криза.

Основният принос за добрите новини за БВП през първото тримесечие е на нарастването на износа и инвестициите, показват данните на НСИ.