ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Заместник-председателят на долната камара на руския парламент Дмитрий Рогозин и председателката на горната камара Валентина Матвиенко са сред 12-те нови имена в списъка на европейските санкции спрямо Русия.

Сред тях е и телевизионният водещ Дмитрий Кисельов, шеф на агенцията „Русия днес“, нашумял напоследък с коментара си, че Русия може да превърне САЩ в „радиоактивна пепел“.

Рогозин е от водещите управляващи хардлайнери. Той беше известен с войнствената си риторика като бивш руски посланик в НАТО.

Под председателството на Матвиенко на 1 март горната камара на парламента одобри искането на Путин да изпрати руски войски в Украйна.

Новият американски списък на санкционирани включва 20 души от вътрешния кръг на Путин, съратници в неговото израстване от специалните служби до президент на Русия.

Той включва шефа на президентската администрация Сергей Иванов, кремълския банкер Юрий Ковалчук и неговата банка „Россия“ и нефтения олигарх Генади Тимченко, доскоро съсобственик на компанията за търговия с нефтени продукти „Гунвор“.

Днес обаче стана известно, че именно компания на Тимченко ще строи българската част от газопровода "Южен поток".

Американските компании за картови плащания „Виза“ и „Мастър кард“ спряха да обслужват банка „Россия“.