Южнокорейската компания "КИА мотърс" има интерес да произвежда бронирани автомобили в България и се очаква нейни представители да пристигнат на посещение у нас.

Това съобщи президентът Росен Плевнелиев при официалното си посещение в Сеул. Той е там по покана на южнокорейската президентка Пак Гън Хе.

"Нашата отбранителна индустрия трябва да даде всичко от себе си, за да се преборим за този проект, като и други европейски държави в момента се борят за него", каза Плевнелиев. Двете страни днес подписаха меморандум за сътрудничество в областта на отбраната.

Плевнелиев допълни, че страната ни очаква по-голям ангажимент на корейски високотехнологични компании. Той посети Центъра за творческа икономика и иновации в град Пангьо, наричан Силициевата долина на Корея. Там са разположени научноизследователски центрове и повече от половината основни компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер.

Държавният глава посети и Центъра за иновации на "Самсунг електроникс". Компанията подписа меморандум за разбирателство с научно-технологичния "София тех парк". Подписан бе и меморандум за разбирателство между Българската асоциация на софтуерните компании и Съюза на софтуерните компании на Южна Корея.

Плевнелиев се надява корейски компании да помислят за използването на България като аутсорсинг дестинация, като можем да правим центрове за обслужване на клиенти. Той изтъкна, че сме единствената европейска държава в "Топ 10" в световните дестинации за аутсорсинг.

Отправена бе покана за корейско участие в концесии на български находища, както и в български инфраструктурни проекти като строежи на реверсивни връзки, тунели на магистрали и жп линии. В тази сфера Сеул е световен лидер.

България предлага още сътрудничество в енергетиката, където Република Корея е световен лидер в строителството на терминали за втечнен газ.

Росен Плевнелиев се срещна и с президентката Пак Гън Хе. Двамата подписаха съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство.