"ЕС трябва да подкрепи реализирането на проекта "Турски поток", който ще позволи да се повиши енергийната сигурност на Европа."

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори в Белград, където е на посещение.

"Ако ЕС ще основава подходите си на отговорни оценки на ситуацията, на своя интерес да си осигури енергийна сигурност, то в Брюксел трябва да подкрепят преговорите за "Турски поток" и да дадат приноса си за реализирането на тази идея", каза дипломат номер 1 на Москва на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич.

Според госта Русия не налага на никого насила този проект, а предлага възможности на основата на договореностите, които вече е постигнала с Турция. Москва вижда интереса, който проявяват към "Турски поток" Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и други страни от региона. Той допълни, че сега най-важното е да се разгледат практическите аспекти на проекта от гледна точка на логистиката и финансирането му.

Сърбия има принципна готовност да участва в реализирането на проекта, заяви Дачич. Той изтъ кна, че страната се нуждае от надеждно снабдяване с газ.

"Щом няма да има "Южен поток", Сърбия е заинтересована от всички други варианти. Не бихме искали след няколко години да стане така, че да дойде зимата, а да няма газ през Украйна и ние да изясняваме кой е виновен", обясни първият дипломат на Белград. Той призова ЕС от самото начало да вникне в същността на проблема.

Дачич изтъкна също, че когато се отнася до "Северен поток", всичко е възможно, а когато става дума за проекти на юг, изникват проблеми, макар че става дума за един и същи газ от Русия. 

 "Ние имаме същите права, както и жителите на северната част на Европа", каза сръбск ият външен министър.