"Явно ГЕРБ нямат нищо против балансьорската роля на ДПС. Тук се различаваме много категорично. Съжалявам, че издигат кандидат, без да се консултират вдясно".

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в Шумен, малко след като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи кандидата на партията за кмет на града - Любомир Христов.

Според Кънев „ДПС и БСП трябва да бъдат извадени от властта в традиционните си крепости, повечето от които са именно в т.нар. смесени райони".

"За постигане на тази цел винаги сме предлагали на ГЕРБ да участваме заедно още от първия тур на изборите. В противен случай превръщаме ДПС в балансьор и решаващ фактор на втория тур... Ние ще водим кампания, която ще ограничи влиянието на ДПС в Общинския съвет в Шумен. Ще работим за реално преграждане пътя на ДПС към властта", каза още Кънев.

В коментар за хода на реформите в страната и предстоящите конституционни промени лидерът на ДСБ заяви, че е лош знак, когато една от най-важните части на здравната реформа, а именно - спирането на източването на здравната каса, е била бламирана от повечето депутати, сред които и такива на ГЕРБ. Той благодари на премиера Бойко Борисов, който въпреки съпротивата на неговите хора, е потвърдил подкрепата си за реформата.

Според Кънев основният проблем при сливането на болнични заведения е във висшия мениджмънт и доставчиците на лекарства:

"Съвсем нормално е. Това, което прави министър Москов, е предназначено да спести над половин милиард лева годишно, без да бъде намалена нито една лекарска заплата, без да бъдат променени и парите за лечение".

Конституционните промени, които трябва да бъдат внесени в НС следващата седмица, Кънев определи като недостатъчни, но много важни като първа стъпка. „От това дали двете опозиционни партии ще ги подкрепят, зависи техният образ пред хората“, каза той.

„Ако няма воля да се реализират реформите и да се спрат кражбите в управлението, ние нямаме място в тази власт. Но не виждам защо трябва да се стига до там. Виждам много ясна воля на премиера за промяна, а в ГЕРБ, както знаете, решенията се взимат от лидера“, обобщи Радан Кънев.