Бившият финансов министър Петър Чобанов нарече "интересна хипотеза" това дали е можел да предотврати срива на КТБ.

"За да мога да предотвратя каквото и да било, трябва да бъда достатъчно добре информиран", каза пред Нова тв ковчежникът на кабинета "Орешарски", който сега е депутат от ДПС.

После добави, че първият виновен за него е управление "Банков надзор" и че по време на кризата се е срещал всеки ден с управителя на БНБ, който твърдял, че ситуацията може да  бъде овладяна. Чобанов лично се насочвал към определението "пирамида", защото за изплащането на кредитите и лихвите по тях са отпускани нови и нови кредити. ПИБ пък била спасена, защото нямала такива практики.

Бившият финансов министър дори изтъкна заслугата си, че се е намесил и е поискал ликвидна подкрепа от ЕК, за да не се срине цялата систгема.

На въпроса дали е посещавал Цветан Василев в офиса му (Чобанов го няма в "ония тетрадки" засега, б.р.) той каза, че "няма директен спомен" и дори да е посещавал офиса, е било еднократно.

"Не помагам в тази катогория, която той описва – хора, които са ходили да взимат пликове или да молят за услуги. Няма за какво да моля."

При срещите си с Василев той винаги бил говорил само за ситуацията в банковата система.

Затова пък пресният депесар защити колегата си Йордан Цонев, като обясни многократните му посещения с това, че тогава се обсъждали промени в банковото законодателство.

„Желанието да се прикрие истинта се потвърждава от цялото невербално повенеие на интервюирания“, заключи през това време криминален психолог, който наблюдава поведението на гостите в студиото на Нова тв.

"КТБ не е била наша банка. А не беше ли банката на ДСБ", попита Чобанов. 

На въпрос дали се е интересувал като финансов министър от разпадналата се вече корпорация между Делян Пеевски и Цветан Василев, той отговори:

"Чия корпорация? Не смятам, че такава корпорация съществува."

Самият той "се е случвало да се вижда с Делян Пеевски", но по въпроси, свързани с управлението на страната.

Чобанов каза още, че не намира никакви свои грешки в ситуацията, че не е осребрил ролята си в срива на банката с това, че е депутат от ДПС и че не е проспал нищо. Напротив - почти не спял, докато била кризата.

Запитан нормално ли е той и Йордзан Цонев да са в парламентарната "комисия КТБ" и не са ли в конфрликт на интереси той каза, че е само един обикновен член и че е там, защото е участник в тези събития и така може да ги обясни по-добре.