Не Великобритания е центърът на магическия свят, както знаем от поредицата "Хари Потър", информира ни официалната преса в Северна Корея.

Местната пропаганда достигна нови висоти тази седмица. След зловещото съобщение за разстрела на военния министър Хьон Йонг-чол, прострелян със зенитно оръдие, защото заспал по време на заседание с великия лидер Ким Чен Ун, държавната "Централна новинарска агенция" реши да мине на по-леки теми - например, магическите практики в изолираната държава.

Вероятно са искали да надскочат немската "Служба за магиите", за която Клуб Z вече писа. 

Ето и оригиналната дописка:

"Корея има дълга история в практикуването на традиционна магия. Ясни доказателства за това бяха открити в древен трактат, публикуван от съседна държава преди 1500 години.

Според историческите данни, магията се е развила на по-високо ниво в периода на Кралството Корю (918-1392), първата обединена корейска държава.

Типични магически практики били магията с огъня и магията с ножа.

Днес в Корейската народно-демократична република магията e направила голяма крачка напред."

Звучи като творение на "Не!Новините" или американския The Onion, но не е. Подобни абсурди често биват бълвани от пропагандната машина на Северна Корея. С каква цел се публикуват е неясно, особено когато това се прави от държавната медия, която и Западът чете, но темата всъщност засяга едно от малкото известни "културни" събития в тоталитарната държава - т.нар. Масови игри.

Информация на Асошиейтед прес от 2011 г. разказва за годишното събитие, което включва десетки хиляди изпълнители, и е на неочаквано високо ниво. То може да се определи като "Най-голямото магическо шоу" - и включва грубиянска комедия, танцуващи мечки и множество класически илюзионистки трикове.

Като цяло, коментират от АП, севернокорейците харесват цирковите шоута и съвременната магия. Но, твърди властта, местните явно имат и чисто практически умения в хвърлянето на огън и заклинанията с кинжали.