Прокуратурата е привлякла днес още 4-ма митничари и граничен полицай като обвиняеми по досъдебното производство за контрабанда през ГКПП-Капитан Андреево, образувано след операция в края на март.

Тогава бе заключена помчти цялата смяна на пункта, плюс няколко частни лица за това, че 17 тира с цигари са влезли през Турция буквално "при вдигната бариера", без да се обмитяват изобщо.

Митническият служител Георги Манафъков е обвинен за това, че умишлено  е улеснил извършителите чрез "съвети, разяснения, отстраняване на спънки или по друг начин".

Същото обвинение е и за колегите му Иван Гочев, Николай Николов и Стойчо Пелтеков.

Граничният полицай Соня Катева е обвинена за това, че е улеснила извършителите на контрабандата в особено големи размери по същия начин.

Петимата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде поискано вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съобщават от държавното обвинение.

Към днешна дата обвиняемите по досъдебното производство са вече 22.

Част от останалите задържани вчера лица са били освободени, след като са били  разпитани като свидетели и са изложили са добросъвестно известните им по делото факти. За друга част от тях, на по-късен етап, предстои преценка за процесуалното им качество.