С лодките, с които в Европа идват имигранти от Африка, на Стария континент идват и терористи на групировката „Ислямска държава“. Това обяви висш либийски представител пред Би Би Си.

Съветникът на международно признатото либийско правителство Абдул Басит Харун казва, че трафикантите крият бойци на ИД в лодките с незаконни мигранти. Той основава твърденията си на разговори между собственици на лодките, дочути в онези части на Северна Африка, които са под контрол на ислямистите.

Според него ислямистите често пъти седели в лодките отделно от останалите имигранти и не се страхували от плаването през Средиземно море, за разлика от бежанците.

"Терористите използват лодки за своите хора, които искат да изпратят в Европа и европейската полиция не знае кой е член на ИД и кой – обикновен бежанец", допълва той и предполага, че бойците планират атаки в Европа.

Харун обяснява и, че ИД разрешавали на трафикантите да превозват мигранти през Средиземно море в замяна на 50% от печалбата от всяка лодка.

По данни на ООН 60 000 нелегални имигранти са се опитали досега да преминат през Средиземно море от началото на годината. Смята се, че над 1800 са се удавили при преобръщане на лодките им.