Председателят на ПЕС Сергей Станишев пожела успех на протестиращите срещу правителството на Никола Груевски на многохилядния митинг в Скопие. Той говори пред протеста в македонската столицата, който като масовост и характер силно напомня събитията от лятото на 2013 г. в България срещу кабинета на БСП.  В Скопие обаче Станишев изглеждаше напълно вживян в ролята на опозиционер, който брани свободата на словото и неправителствените организации.

Бившият премиер и лидер на БСП говори на английски, като изказването бе превеждено от една от организаторките на митинга. 

"Свободата на словото бе потискана тук много години наред. Представители на неправителствените организации бяха обявявани за врагове, защото изразяваха различно мнение от официалното. Много пари бяха потрошени за луксозни проекти, вместо да бъдат финансирани здравеопазването и образованието", каза Станишев явно визирайки мащабното строителство на бутафорни сгради и паметници в македонската столица.

След това той обяви, че лидерите на ПЕС подкрепят лидера на СДСМ Зоран Заев и протестите в Скопие.

"Приятели, ще продължа на български. Ще ме разберете. Братя и сестри, обичаме ви. Искаме да видим Македония спокойна, просперираща като член на ЕС. Благодаря ви. Кураж", каза още Станишев.