Официалните медии в Македония отразиха антиправителствения митинг в Скопие в духа, в който ТВ7 отразяваше многохилядните протести срещу правителството на Пламен Орешарски след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Неуспех на протеста на Социалдемократическия съюз на Македония. Народът не подкрепя мрачните сценарии на опозиционния лидер Зоран Заев", "информира" изданието "Вечер".

Според публикацията след четири месеца "силенье" на площада се събрали само 19 000 - 20 000 души и то след жесток натиск от страна на СДСМ да събере активисти от общините под свой контрол.

Нещо повече, от "Вечер" твърдят, че организаторите на антиправителствената акция непрекъснато обикалят между гражданите и ги карат да стоят на по-голямо разстояние един от друг за да изглежда проявата внушителна и да не се разбере, че всъщност протестът е рехав.

Според информацията Заев изпаднал в нервна криза и се карал ядно на съмишлениците си, че има малко хора и че през 2010 година Бранко Цървенковски (бившият лидер на СДСМ) бил събрал повече хора на площада.

От "Вечер" обясняват и че медиите "на опозицията и Сорос" умишлено манипулират общественото мнение, внушавайки че протестът е масов. От изданието припомнят на читателите си, че въпреки през 2010 г. на митинга да СДСМ е имало повече хора, отколкото сега, това изобщо не е попречило на партията да загуби парламентарните избори година по-късно.

И докато информацията на "Вечер" громи "проваления митинг", то за македонската държавна телевизия МРТ такова събитие изобщо няма.

Интернет изданието на медията е с водещо заглавие "Расте поддръжката за утрешното събиране"  - става дума за акция в подкрепа на правителството на Никола Груевски, а подкрепата идвала от по-малките коалиционни партньори в кабинета.

В допълнение МРТ е заделила най-доброто място на сайта си за разследване срещу лидера на опозицията. В публикацията се разказва как Зоран Заев е прибрал 39 000 евро рушвет от бизнесмен от Щип.

Македонският вестник "Дневник"  отделя на антиправителствения протест дописка от 10-ина реда, в която се казва, че на митинга е имало хора от цяла Македония, както и представители от Европейския съюз. В същото време на утрешния проправителствен митинг, организиран от скопските общини, е отделена обширна статия пълна с призиви хората да подкрепят стабилността и просперитета на Македония.