Протестиращите журналисти в Българското национално радио (БНР) настояха собственикът на футболен клуб „Лудогорец“ Кирил Домусчиев да напусне Обществения съвет на радиото. Това пише в отворено писмо, публикувано на официалната фейсбук страница на протеста в БНР. Повод за искането е репликата на Домусчиев към репортера на бТВ Димитър Тасев след мача в петък между „Лудогорец“ и „Локомотив“-София, когато бизнесменът нарече журналиста „олигофрен“. Повод бе въпросът дали на мача е имало празни места.

"Въпреки Вашето извинение, считаме, че с поведението си нарушавате чл.5.4. от Правилника за структурата и дейността на Обществения съвет на БНР, според който „Общественият съвет съдейства за утвърждаването авторитета на БНР като обществена медия“, се казва в писмото.

Ден след случая Кирил Домусчиев, който е и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ, разпорстрани извинение до журналиста.

Поднасям своите най-искрени извинения за обидната реплика, която отправих към репортера на bTV след края на мача с Локо (Сф), в който Лудогорец спечели четвъртата си шампионска титла. Реакцията ми бе плод на емоция, тъй като употребените думи не присъстват в моя речник. Това беше реакция в следствие на обидния въпрос от страна на репортера. Аз го възприех като опит да се омаловажат усилията ни по организацията на този празник и да се обидят привържениците на отбора“, написа Домусчиев.

Асоциацията на европейските журналисти-България призова за бойкот на публични личности, които се държат по този начин. А Асоциацията на спортните журналисти организира среща утре с Домусчиев.

Протестиращите журналисти в БНР обаче не приемат извинението:

"Действията Ви уронват престижа на Общественото радио и са в конфликт с Етичния кодекс на българските медии, определящ подобно поведение като недопустимо".

Членове на Обществения съвет на БНР са акад. Светлин Русев, проф. Михаил Константинов, проф.д-р Николай Петров, Минчо Коралски, Иван Лечев, Копринка Червенкова и Кирил Домусчиев.

След като започнаха протестите в радиото, Червенкова обяви, че подава оставката си.

Присъствието ми в тази оказала се безсмислена структура, чиято роля в изтеклите две години беше само формално да легитимира предварително взети решения, означава не друго, а солидарност с политиката, която провеждате.

А тя, за съжаление, става все по-нелепа и вредна - както за професионалните отношения, така и за цялостната атмосфера в радиото", се казва в открито писмо на Копринка Червенкова.