Докато Европейският съюз обсъжда как да разпредели бежанците по държавите-членки, в южна Азия възприемат различен подход. Този уикенд Индонезия, която си има своя бежанска вълна, реши проблема радикално - просто изпрати 4 бойни кораба и един самолет да патрулират водите на архипелага и да спират всякакви нежелани гости от Мианмар и Бангладеш.

Бежанската криза в региона е напълно сравнима с тази по нашите ширини - хиляди се опитват да достигнат Индонезия, Малайзия и Тайланд през последната седмица. Местният икономически и политически съюз - Асоциацията на Южноазиатските държави - обаче прави всичко възможно не да спаси имигрантите, а да ги спре да навлязат в територията ѝ.

Тайланд наскоро удари няколко от най-популярните маршрути за трафик на хора, блокирайки по този начин и множеството бежанци. 

Индонезия вече твърдо заяви чрез говорителя на войската си Фуад Басия:

"На лодките им е забранено да влизат в Индонезия".

Същевременно стотици са успяли да достигнат западната провинция Ачех, спасени предимно от рибари и противници на политиката на архипелага.

Малайзия пък, която в момента председателства Асоциацията, миналата седмица обяви, че ще възприеме политиката на Индонезия и ще спасява само кораби, които са в неизбежна опасност от потъване.

Кои са бежанците?

Две са големите групи - бангладешците, жители на една от най-бедните, най-малки по площ, и най-големи като популация държави в света, и Рохинджа, мюсюлманското малцинство в Мианмар, което е преследвано и тормозено от местната власт.

Въпреки че са заедно в нещастието, двете групи не се разбират - в петък, докато рибари се опитват да спасят множество от тях от потъващ кораб близо до провинцията Ачех, между бежанците избухва бой - мианмарци срещу бангладеши. Множество падат във водата и не са открити след това.

Местните сили обаче ще продължат обсъждането на проблема - малайзийският външен министър Анифа Аман организира разговора със своите индонезийски и тайландски колеги тази седмица. Местните журналисти обаче изказват съмнение политиката на голямата тройка в региона да се промени значително.

В момента десетки лодки, препълнени с бежанци, плават безцелно в Индийския океан. Със сигурност се знае за малък, препълнен кораб, с жени и деца на борда, който е изоставен от тайландски трафиканти на хора с развален двигател преди седмица. Съдбата на тези хора тепърва ще се решава - ако океанът не вземе това в свои ръце.