СИМОНА РУСЕВА

От началото на тази година в Саудитска Арабия бяха изпълнени 85 смъртни присъди. Явно кралството е закъсало за палачи.
Официален Рияд пусна обява – търсят се 8 изпълнители на най-тежкото наказание. Най-странното е, че обявата е публикувана от социалното министерство.

В нея се посочва, че се търсят осем нови сътрудници. Не се изисква специална квалификация, нито стаж по специалността. Възнаграждението също не се съобщава.

Едва при по-внимателно прочитане на обявата става ясно за какво иде реч.
Търсят се “кандидати мъже, които да изпълняват смъртни наказания и да наказват крадци”.

Това ще рече, че се търсят палачи. Те трябва да обезглавяват осъдени на смърт или да отсичат крайници на бандити.
Най-тежкото наказание в Саудитска Арабия се налага предимно за убийство, нелегален трафик на оръжия и наркотици.

Обезглавяването става на публични места за назидание. На крадците се отсичат крайници – по една ръка и един крак.
Последната екзекуция беше извършена в неделя заради наркотрафик.

По данни на международната правозащитна организация Human Rights Watch от началото на тази година в Саудитска Арабия са били обезглавени 85 души. През цялата 2014 г. осъдените на смърт са били 88 души. Това е третата по брой на екзекуции страна в света след Китай и Иран.

Да припомним, че в Саудитска Арабия правораздаването се базира на шариата – мюсюлманското обичайно право. В кралството няма гражданска съдебна система, обжалването на присъди е невъзможно. Де факто съдбата на обвиняемите е в ръцете на псевдосъдии без юридическо образование, но вещи по шариата.

Ако сравним наказанията, налагани в Саудитска Арабия с тези на джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак, паралелите са поразителни.

Смъртно наказание получават всички, които сквернят името на пророка Мохамед. То се налага и за държавна измяна и убийство.

Изневярата се наказва с убийство чрез замеряне с камъни. Разбира се, наказанието е само за жените. Секс преди брака – бой с пръчки. Кражба – отсичане на ръка. Взломна кражба – отсичане на ръка и крак. При ИД се ампутират лявата ръка и десния крак, в Саудитска Арабия съдията определя кои крайници да бъдат отсечени.