Националната служба за охрана разпространи становище по повод това, че неизвестен засега млад мъж днес се озова зад гърба на премиера по време на бизнес-форум в столичния хотел "Маринела". 

Със съдействието на домакините е бил организиран пропускателен режим на събитието, казват държавните бодигардове.

Всички лица, влизащи в зала „София“, са проверени за наличие на огнестрелни или хладни оръжия, взривоопасни, радиоактивни, леснозапалими материали и други общоопасни средства. Проверката е извършена с помощта на метал-детекторни рамки и рентгенов апарат, гласи съобщението.

Организаторите обаче не са предвидили баджове или други опознавателни знаци за поканените гости.

От службата поясняват още, че министър-председателят е бил придружаван от екип за лична охрана при влизане в хотела и при придвижването вътре до залата. Въпросният екип "е наблюдавал поведението и реакциите на присъстващите, за да идентифицира и пресече възможни опити за посегателство".

Според професионалните стандарти и критерии, възникналата ситуация с участие на гражданин, допуснат след проверка в залата, не е налагала прилагане на специални способи и техники за незабавното му задържане и извеждане. Служителите от личната охрана на министър-председателя са осъществявали постоянен визуален контрол върху поведението на този гражданин и на всички лица от близкото обкръжение, пише още в изявлението на НСО.

От службата обаче казват, че системата от мерки за охрана още веднъж "ще бъде анализирана и оценена за пропорционалност и адекватност на установените рискове и заплахи".