Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим, генерален секретар на НАТО или нещо друго. Tака здравният министър Петър Москов категорично отрече възможността да бъде кандидат за кмет на София.

На въпрос дали ПГ на ГЕРБ ще подкрепи неговата реформа, Москов каза, че никога не е имал съмнения, затова, че зад изпълнението на управленската програмата на правителството стои твърдо мнозинство.

"Докато не получа основателно такова съмнение, няма да кажа тежка дума", каза той. 

За притесненията, че ще бъдат закрити диспансери например, Москов подчерта, че "няма и никога не е имало идея да бъде закривана дейност". Той е категоричен, че това, от което няма да отстъпи, е осигуряване на комплексно лечение и на гарантиран път на пациентите.

Министърът посочи, че всяка година все повече и повече пари отиват в здравеопазване.

"Ето къде отиват – в структури, в администрации, в обществени поръчки. Ще финансираме през публичен фонд процес на излекуване."

Москов каза, че планират да въведат проследяваща система за медикаментите и консумативи в болниците.

"Във всеки един момент, във всяка една болница с възможност принципала на болницата да наблюдава това в реално време – ще знаем всяка една опаковка къде се движи и на кого е била изписана. Това се надявам, че в рамките на два месеца ще можем да го наложим в болниците", каза Москов.

Министърът потвърди, че решението на ВАС за болничните лимити ще бъде обжалвано. Според Москов до две седмици промените в Закона за лекарствата ще бъдат предложени за публично обсъждане.