Минималната работна заплата за страната през 2015 г. вече няма да е 360 лв., след като тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което се определя размерът й. Магистратите одобриха жалбата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които оспориха правителственото постановление в началото на март, защото не е минало през съгласувателна процедура в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Постановлението предвиждаше от 1 януари 2015 г. минималното месечно възнаграждение да бъде 360 лв. (увеличение с 20 лева спрямо миналогодишния размер – б.а.) и 380 лв. от 1 юли. 

Правителството се е опитало да обясни, че съгласуване в Тристранния съвет не се налага, тъй като размерът на МРЗ е заложен в закона за бюджета. Освен това, според юристите на МС, постановлението не е нормативен акт, което има значение за сроковете на обжалване. Според върховните съдии обаче обсъждането на минималната работна заплата в Комисията по доходи и жизнено равнище към Тристранката не освобождава Министерския съвет да проведе консултациите с членовете й.

"В този смисъл основателно жалбоподателите възразяват, че обсъждане на проекта на Закона за държавния бюджет е съотносимо към размера на минималните работни заплати на държавните служители, а не изобщо към размера на минималната работна заплата за страната и в този смисъл правилно се позовават на чл. 59 от цитирания закон за 2015 г. Обвързаността на размерите на минималната работна заплата със Закона за държавния бюджет за 2015 г. не заместват изискването за провеждане на консултации с НСТС, каквито са твърденията на ответника по делото", решава Върховният съд.

Министерският съвет може да обжалва решението в 14-дневен срок пред петчленен състав на ВАС. Дотогава обаче минималната работна заплата се връща на миналогодишния размер от 340 лв., което неминуемо ще се отрази и на изпълнението на държавния бюджет. Проблемът е още, че с минималното възнаграждение пряко са обвързани един куп социални плащания и промяната ще смени всички числа по веригата.

"Трудно мога да коментирам решение на съда. В минималната работа заплата, която се изплаща от началото на годината, ще въведем промените и ще направим решението. Не сме го обсъждали като точка, но беше в рамките на бюджета. Това, което е решил ВАС ще го приложим", коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след редовното заседание на Министерския съвет.

В последствие правителствената пресслужба обяви, че кабинетът няма да обжалва решението на тричленния състав на ВАС. Кабинетът ще се съобрази с мотивите на съда и в максимално бързи срокове, при спазване на процедурите, ще прегласува постановлението. Преди това ще поправи грешката си и ще съгласува новият размер на минималната работна заплата за страната със социалните партньори в тристранния съвет.

С други думи - заплатата ще остане 360 лв., но този път утановена по правилата.