Подаването през интернет на митнически документи няма да работи днес от 10:00 до 14:00 часа поради внедряване на нови версии на информационните системи на централните и локални сървъри, съобщиха от ведомството на Ваньо Танов.

Икономическите оператори следва да имат предвид, че електронните портали на Агенция „Митници“ за подаване на данни по електронен път на митнически документи за внасяне и изнасяне и режим транзит на стоки през това време няма да бъдат достъпни, предупреждават от агенцията. По тази причина стоките, за които няма подадени електронни документи, ще бъдат обработвани от българските митнически учреждения по аварийна процедура чрез използване на хартиени формуляри.

Т.нар. аварийна процедура ще се прилага за следните системи: Българска система за управление на транзита, Българска интегрирана митническа информационна система, Система за контрол на износа - фаза 2 и Обобщени декларации за напускане, Система за контрол на вноса и Обобщени декларации за въвеждане, Модул за опростено деклариране, както и  Потвърждаване на плащане на възникнали митнически задължения.

Митническите администрации на държавите-членки на ЕС са уведомени за временната неработоспособност на българските информационни митнически системи чрез съответната служба на Европейската комисия в Брюксел още в края на миналата седмица.