Украйна обвини в тероризъм руските военнослужещи Александър Александров и Евгений Ерофеев, които задържа на 17 май на своя територия, предаде Нюзру.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 8 до 15 години затвор. Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ) сержант Александров и капитан Ерофеев са агенти на ГРУ - Главното разузнавателно управление към руската армия. Те планирали създаването на терористични групи на територията на сепаратистката Луганска народна република (ЛНР).

Александров и Ерофеев бяха задържани в село Счастие (в превод "щастие" край Луганск. От Министерството на отбраната в Москва първо заявиха, че в Украйна никога не е имало и няма руски военнослужещи. По-късно оттам се коригираха, че сержантът и капитанът са напуснали редовете на руската армия, преди да отидат в Украйна.

Бивш руски войник обаче заяви пред Би Би Си, че Ерофеев не е напускал войската. Солдатът, чието име не се съобщава, е служил под командването на капитана в поделение край град Толиати.

Сепаратистите в ЛНР твърдят, че двамата задържани са служители на народната милиция в Луганск.

В момента Александров и Ерофхеев се намират в болница в Киев. При тях вчера били допуснати украински журналисти. Пред тях задържаните не потвърдили, но и не отрекли, че са от ГРУ.

Първоначално Киев предложи двамата заловени военни да бъдат разменени срещу отвлечената преди година от Украйна летец Надежда Савченко, както и срещу други служители на украинските сили за сигурност. По-късно обаче лично Антон герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков, заяви, че Александров и Ерофеев ще бъдат съдени.