Председателят на ДСБ Радан Кънев се обяви от парламентарната трибуна изобщо да няма закон за НСО. Именно такъв нормативен акт се обсъжда в Народното събрание на първо четене днес.

Бихме подкрепили подобен законопроект, ако променяше традициите за охрана, заложени здарво в комунистическия режим.

Това е въпросът - тряба ли България да запази режим на привилегии за представителите на държавната вмласт. Важно ли е това ние самите да бъдем охранявани и обслужвани по един особен и специален начин, по особен и специален ред, и от особена категория държ служители, и то военизирани, посветени само на тази дейност, каза реформаторът.

Той призова всички да гласуват по съвест и да си зададат въпроса дали става въпрос за националната сигурност или за собствените привилегии на властимащите.

Кънев каза още, че всеки български гражданин вади от джоба си 6 лв., за НСО (при бюджет около 40 млн. лв. годишно, б.р.) и че изказването му не е популизъм, а отговорност към чуждите пари.

Такава служба няма в нито една демократична държава. Служба, която изключва 7 млн. без 200-300 от гражданите в обхвата на своята дейност, няма", продължи Кънев.

Според него всички български граждани са еднакво заплашени от тероризъм, а за борба с тероризма се дават 10 път по-малко - около 4 млн. лв. Затова той нарече бюджета на службата "много лоша инвестиция".

Моят призив е да не подкрепяме закон, който като обхват разделя обикновения човек и обикновените хора. Всъщност е характерен за мракобесни режими - такива, какъвто беше режимът на Тодор Живков, който ни завеща Управление "Безопасност и охрана". А камериарки, чистачки и други жени с уважавани професии да бъдат част от военизирана национална служба, беше част от режима на Муамар Кадафи", каза още Кънев.

Той предложи изобщо да се отхвърли бъдещият Закон за НСО и да се мисли ца специален Закон за борба с тероризма, част от който в обособена глава, да бъде и сигурността на държавниците.

"Ако тетрористичният акт е успешен, идва онзи момент, в който всички сме равни – няма президент, няма чистачка", даде нагледен пример реформаторът.

В Реплика Четин Казак от ДПС го попита съгласувал ли е позицията си с предшественика си начело на десните Иван Костов и напомни, че Костов и Петър Стоянов са се ползвали с цялата мощ и власт на държавата, включително и на НСО.

"В един момент от 4-годишното безметежно управление на ОДС никой не постави въпроса, че охраната им се осигурява от една комунистическа служба, от една ретроградна служба, която е част от комунистическото минало. Да бяхте превърнали тогава това, за което сега пледирате", каза Казак.

Атанас Мерджанов пък напомни, че хем Кънев не иска да има НСО, хем Йордан Бакалов вчера е оглавил Военното разузнаване.

ова изглежда някак си като сделка", заключи Мерджанов.

Таско Ерменков настоя и за друга консултация - той попита Кънев дали е говорил с Лукарски и Кунева ще се съгласят ли да слязат от служебните си автомобили.

ДСБ лидерът обаче напомни, че служебни автомобили има не само НСО и че те са друга болна тема, защото в България са около 123 пъти повече отколкото в Кралство Швеция. А относно Костов

"За Костов – аз знам, че нямате никакъв друг аргумент срещу мен, освен че съм наследник на човек, който много сте плюли през годините. И това се е отразило на политическата му популярност... Ще трябва да плюете срещу мен, за да постигнете същия ефект."

Той каза, че не е съгласувал мнението си с никого, но че политическо смирение означава именно "да се прави политика такава, че сам да си отрежеш клона".

"И това, между другото, се нарича реформа. Да приемеш такива правила, че ти да не се възползваш от привилегии, от които са се възползвали предшествениците ти.

А по отношение на г-н Иван Костов - той не ползва услугите на НСО и нямам какво да го питам, но бившият председател на ДПС продължава да ги ползва", каза още Кънев.