Руската организация на машиностроителните предприятия "Союзмаш" отказва да подпише споразумение за сътрудничество с Българската браншова палата "Машиностроене", съобщи ТАСС, като се позова на писмо от първия вицепрезидент на организацията, руският депутат Владимир Гутенев, изпратено до председателя ѝ Илия Келешев.

Депутатът обяснява, че руските машиностроители "не може да не обръщат внимание на санкциониращата политика по отношение на Русия от страна на политическото ръководство на България, в това число и в областта на съгласувани по-рано проекти като "Южен поток", строеж на ядрени реактори, както и допускането на антируски настроения сред българските граждани, които се изразяват в нееднократното оскверняване на паметниците на руски воини."

Във връзка с това, както и с отчитането на рисковете за руските предприятия, в този момент смятаме за нецелесъобразно сключването на споразумение между Съюза на машиностроителите в Русия и Българската браншова камара "Машиностроене", заключава Гутенев.

ТАСС припомня, че на 26 май в Москва ще се проведе руско-български бизнес форум.

"Не сме получавали писмо за отказ за подписване на споразумение", коментира пред Клуб Z председателят на камарата Илия Келешев. Според него подписването или не на подобно споразумение няма да се отрази пряко на търговските отношения.

"Българските фирми имат контакти в Русия и поддържат връзки със своите партньори, но напоследък пазарът се сви и върви трудно", казва Келешев. Той припомня, че подписването на подобно споразумение се точи от доста време. Българската камара е предложила на "Союзмаш" това да стане на форума на 26 май, но руската организация е искала да стане по време на смесената българо-руска комисия за икономическо и техническо сътрудничество, която по график трябва да се проведе в България, но свикването ѝ се отлага от няколко години.