Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" са нахлули днес в пловдивската университетска болница "Св. Георги", съобщиха регионалните медии. По първоначални данни акцията е била предприета по анонимен сигнал за злоупотреби с обществени поръчки.

Проверката е факт и е започнала още в понеделник, е потвърдил пред медиите директорът на болницата проф. Карен Джамбазки. От Агенцията за национална сигурност му обяснили, че става въпрос за рутинна инспекция на търговската дейност на болницата за периода 2013 - 2014 година. Проверяват се обаче не само обществени поръчки, но и договорите за наем, издадоха служители в "Св. Георги". 

От Изпълнителната агенция "Медицински одит" потвърдиха пред Клуб Z, че са запознати със случая, но на този етап няма да се намесват, защото акцията не касае медицинските дейности в лечебното заведение. Не е издадена и заповед от Министерството на здравеопазването за паралелна проверка. Ако в хода й бъдат установени нарушения на лечебната дейност, доставките на лекарства или консумативи, случаят вероятно ще бъде прехвърлен на агенцията за медицински одит. 

Министърът на здравеопазването Петър Москов обаче беше изненадан от акцията на ДАНС, защото разбра за нея по време на среща в Народното събрание с депутатите от "Патриотичния фронт". От пресцентъра на ведомството обясниха пред Клуб Z, че министърът не е бил предварително уведомен за спец акцията. Екипът му тепърва ще се запознава с обстоятелствата и мотивите за започналата изненадваща проверка. По всяка вероятност министър Москов ще се срещне и с ръководството на университетската болница "Св. Георги".

Очаквайте подробности.


Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/284094.html
От ръководството на болницата потвърдиха информацията. Проверката е наредена от понеделник. Според редови лекари става въпрос за проверка на обществените поръчки и тя е стартирала след анонимен сигнал.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/284094.html