Превъоръжаването на армията да се осигурява от дарения, в това число на чуждестранни физически и юридически лица, както и от банкови лихви. Това предлага военният министър Николай Ненчев, става ясно от негов писмен отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, пише БГНЕС.

Славов е задал въпроса си в рамките на парламентарния контрол на 7 май, а Ненчев е отговорил днес. Покрай казуса с хроничното недофинансиране на армията и отказа на правителството да спази ангажимента към НАТО за плавно увеличаване на бюджета на Министерство на отбраната (МО) още от тази година, реформаторът пита счита ли Ненчев за целесъобразно създаването на държавен фонд за инвестиции по подобие на "Сребърния фонд", в който да постъпват приходите от продажба на ненужно вече на МО имущество - техника, имоти, въоръжение и пр. 

А от отговора на Ненчев става ясно, че въпросният фонд ще е далеч "над държавен". Т. нар. Държавен фонд "Интелигентна отбрана" ще събира средства за модернизация не само от имуществото на МО с отпаднала необходимост, но и от банкови лихви и от дарения - на физически и юридически лица, в това число и чуждестранни такива. Както и от "дарения от международни институции, международни организации и фондове", както и от извънрешни услуги, но какви - не става ясно.

Тази стратегия на Ненчев неиминуемо ще роди питанки - би ли била застрашена националната сигурност и поставена под въпросителна автономността при взимането на решения с тези дарения от физически и юридически лица и чуждестранни организации.