С убедителна изборна победа зад гърба си и обещание да проведе референдум да остане ли Обединеното кралство в ЕС, неговият министър-председател Дейвид Камерън вече започна консултации с партньорите си в Европа за реформите, които той иска в нея.

За това той избра среща на върха на ЕС с шест бивши съветски републики в латвийската столица Рига вчера и днес.

"Днес ще започна сериозни обсъждание с колегите ми лидери за реформиране на ЕС и предоговаряне на отношенията на Обединеното кралство с него", каза Камерън снощи влизайки в срещата.

Той беше обещал, че ако спечели изборите през май, до края на 2017 година ще свика референдума. Камерън казва, че иска страната му да остане в съюза, ако той се реформира, така че да върне още от дадените му национални правомощия, да отвори още пазара си, да освободи от регулацията си британския финансов сектор и да ограничи трудовата миграция от по-бедните си държави.

Британия и сега ползва дълъг списък изключения от европейските правила и политики. Претенцията за още изпитва прага на търпение на някои държави-членки, особено на Франция. Други обаче, най-вече Германия, са склонни на компромиси с Лондон, защото напускането на икономика и международна сила като Обединеното кралство ще е удар за ЕС.

"Тези разговори няма да са лесни. Те няма и да са бързи. Ще има различни възгледи и несъгласия в хода им", каза Камерън в писмено изявление до медиите. "Но, работейки заедно в правилния дух и придържайки се към него, аз смятам, че можем да намерим решения, които се отнасят до безпокойствата на британския народ и да подобрят ЕС като цяло. В края на краищата ние не сме единствените, които искат ЕС да работи по добре за хората в цяла Европа".

"Ще има върхове и спадове. Ще чувате един ден, че нещо е възможно, на следващия - че не е възможно", заяви той пред репортери в Рига. "Но едно нещо ще е постоянно - моята решимост да постигна за хората на Британия реформа на Европейския съюз, така че те да имат истински избор в този референдум". 

Очаква се Камерън да представи по-подробно исканията си за реформи на ЕС на редовната му среща на върха в Брюксел на 25 и 26 юни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след победата на Камерън на 7 май, че е готов да преговаря с него за "справедлива сделка за Британия в ЕС". Камерън съобщи по-рано, че част от промените, които иска  предполагат промени в Договора на ЕС. Според наблюдатели това означава, че е нереалистично те да станат до края на 2017 година.