Древният сирийски град Палмира – наричан „невестата на пустинята“, вече втори ден е в ръцете на „Ислямска държава“. Градът е част от световното културно наследство на Юнеско и на над 2000 години. В следващите часове снимки на останките от древни храмове и колонади обиколиха света и всички започнаха да чакат:

Кога джихадистите ще разрушат и този паметник на културата?

Основанията за този въпрос са в това, което ислямистите извършиха преди месеци – сринаха със земята древния асирийски град Нимруд и разбиха с чукове статуиите в музея в Мосул.

Древните колонади са символът на Палмира. В далечината е съвременният град Тадмур

"Ако „Ислямска държава“ влезе в Палмира, те ще продължат с разрушенията си“, каза преди седмица пред АФП директорът на паметниците на културата в Сирия Мамун Абдул Карим.

Е, вече влязоха.

Защо Палмира е толкова ценна?

Древният град е известен като „невестата на пустинята“ и е изящна колекция от археологически паметници на североизток от столицата на Сирия Дамаск, припомня Си Ен Ен.

Намира се в оазис и в миналото е бил голям град, построен на важен търговски път, свързващ Персия, Индия и Китай с Римската империя.

Градът е разположен в оазис в средата на пустинята и е пресечна точка на пътища още от древността.

В Палмира са спирали керваните, а историята на града е отразена в разнообразните архитектурни стилове, запазени като колонади и храмове.

Британският историк и писател Том Холанд описва мястото като „изключителна смесица от класическо и иранско влияние, примесена също с различни видове арабско влияние“.

Разрушаването на Палмира няма да бъде трагедия само за Сирия, а ще е загуба за целия свят.

За какво й е на „Ислямска държава“ Палмира?

Едната гледна точка е, че групировката превзема всичко, каквото може да превземе. Търси слабите места на сирийската армия, която нямаше значително присъствие в района. Превземането на всеки нов град осигурява нови ресурси на джихадистите. Самата сирийска армия приемаше града за „първа защитна линия“ срещу набезите на „Ислямска държава“.

Палмира е в близост до полета с находища на нефт и газ.

Градът също е стратегическо място за защита на околните находища на нефт и газ, сред които е полето Шаер, ключово за сирийската енергетика. Контролът върху този район дава директен достъп на „Ислямска държава“ до магистралата, която в едната посока води до Дамаск, а в другата – до Хомс.

Защо „Ислямска държава“ иска да разруши Палмира?

Не за първи път древни градове са разрушавани по време на 4-годишната гражданска война в Сирия. Сред загубите дотук са рицарски замък от 11 век, който бе сринат от бомрардировките на правителствените сили през 2012 година. В същата година изгоря и пазарът в Алепо.

Пропагандата на „Ислямска държава“ твърди, че те разрушават идоли и фалшиви богове и така следват стъпките на пророка Мохамед, който е разрушавал статуи в Мека. Терористите са медийно грамотни и знаят, че минат ли с булдозери през древни градове, това ще привлече вниманието на Запада.

Превзети от джихадистите статуи от Палмира, които скоро ще се появят на черния пазар на антики.

Лицемерието е, че те всъщност продават древни произведения на изкуството за огромни пари. Имат своите мрежи и по различни оценки са спечелили дотук десетки милиони долари от търговия с антики.

Толкова хора умират, защо сградите са важни?

Всъщност нещата не могат да бъдат разделяни, твърди историкът Холанд. Нацистите унищожаваха както синагогиге, така и хората, които се молеха в тях. Същото е и сега.

Палмира е място, където се срещат различни култури. Градът е типичен за това каква беше Сирия преди войната. Целта на „Ислямска държава“ е да прочисти и културно тези земи – както да изтрие различията между хората, така и между културите.