Кметът на литовската столица Вилнюс Ремигиюс Шимашюс отправи необичайно послание към президента на Руската федерация Владимир Путин. Отношенията между балтийските държави и Москва не са в най-добрата си фаза след анексирането на Крим и продължаващата криза в Източна Украйна.

Литва, Латвия и Естония са най-категоричните привърженици на санкциите срещу Русия и настояват НАТО да разположи повече свои части в региона, защото се страхуват от повторение на кримския сценарий на своя територия. В трите държави живеят значителни руски малцинства.

При откриването на бюст на легендарния музикант Джон Ленън от „Бийтълс“, кметът показа пред всички тениска, на която е изписано „#PUTIN, Love Is All You Need” - Путин, любовта е всичко, от което се нуждаеш.

Посланието е от почти едноименната песен на ливърпулската четворка - „Всичко, от което се нуждаеш, е любов“.

Бюстът на Джон Ленън има цвете на мястото на едното око. На откриването присъстваха кметът Ремигиюс Шимашюс и посланикът на Обединеното кралство Дейвид Хънт.

Той не се страхуваше да надига глас и неговите антивоенни песни, като „Представи си“ и „Дайте шанс на мира“, се радват на популярност и днес“, каза посланик Хънт.

Според него Джон Ленън ще бъде винаги помнен не само с мелодиите и думите си, но и със своята пацифистка идеология.

Нека си го кажем направо, Ленън не е бил Литовец, никога не е бил във Вилнюс, не е пял за Вилнюс и дори не е имал гадже литовка, доколкото знам. Но точно това е красотата на момента“, каза кметът Шимашюс.

Музикално-културното събитие във Вилнюс засега не е предизвикало реакция от Москва. А и как се отговаря на послание като това?