Депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов заяви пред Нова ТВ, че с поведението си по промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, БСП продължава да обслужва ДПС. Социалистите и движението са против тези промени.

"ДПС и Атака са катеогорично против съдебната реформа по различни конюнктурни причини. ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система, има своите контролни механизми, особено силен им е контролът в прокуратурата. Ще загубят позиции, които дълги години системно са градили чрез внедряването на свои хора. Не чувам никакви сериозни аргументи от БСП Това изменение зависи от тях, БСП трябва да проумеят, че с това псевдоопозиционно поведение осблужват интереса на доскорошния си партньор ДПС, който ги свали от власта", каза Атанасов.

Той припомни, че над 90% от българските граждани искат радикална съдебнат реформа. "Как се отнася г-н Миков към този факт?. Една немалка част са техни избиратели. Няма никакви политически отстъпки да правим. Трябва да се отнесат национално отговорно", заяви Атанасов по адрес на социалистите

Според него ДПС са били изненадани от резултата на Реформаторския блок на парламентарните избори и "искат да ни извадят и да заемат нашето място". Именно затова от движението атакували и здравния министър Петър Москов. Атанасов е убеден, че ако реформаторите успеят в здравната и в съдебната реформа място за ДПС във властта повече няма да има.

"Нашата битка е да не допуснем реванш на ДПС във властта. Даваме си сметка, че не е изключено в определен момент при определена конюнктура ДПС да се върне във властта при сегашната конфигурация", смята Атанасов. Според него шансовете АБВ и БСП да подкрепят конституционните промени не са малки.

Самите текстове ще бъдат внесени във вторник с около 130 подписа под тях при необходими 60. За приемането им обаче са нужни 180 или поне 160 подписа, което няма как да се случи без подкрепа от БСП или ДПС.

От думите на Атанасов стана ясно, че реформаторите не са се отказали от идеята парламентът да може да инициира импийчмънт на главния прокурор. Той обясни, че в сега действащата Конституция може да се иска освобождаване на обвинител номер 1, но инициативата може да дойде само от Висшия съдебен съвет (ВСС). Според Атанасов трябва да се отвори вратата и за други институции да могат да сезират ВСС с подобно искане и той да се произнесе с решение. Като таква институция той посочи парламента.

Атанасов е убеден, че трябва "да има някакъв контрол върху безконтролната прокуратура днес". И допълни, че рите власти са относително независими и трябва взаимно да се контролират". Той припомни, че главният прокурор има правомощия да иска имунитет на депутати и е логично да има и обратен механизъм. "Няма такава прокуратура в ЕС като българската, която да не е длъжна на никого да дава обяснения", убеден е Атанасов. 

Според депутата отношенията между партиите в Реформаторския блок са много добри и има добър диалог. Той определи предложението Соломон Паси да бъде издигнат за кандидат-кмет на София като "грешка на две жени". И поясни, че има предвид лидера на ДБГ Меглена Кунева и Гергана Паси, която заяви, че съпругът й най-вероятно няма да се кандидатира. "Опитът за реанимация на кадри на НДСВ в столицата ще са безуспешни, НДСВ никога не са имали влияние в София дори, когато бяха на власт", убеден е Атанасов. И за пореден път заяви, че ДСБ е най-силната партия в София и е редно тя да посочи кандидатът за кмет.