Оградата по границата с Турция, която правителството на Пламен Орешарски  построи, за да спира нелегални бежанци, е на път да рухне заради бързото и не особено сполучливо монтиране на носещите стоманени колове. Това съобщи сайтът svilengrad24.

В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно. Оказва се, че оградата може да бъде преодоляна само за минути. Незаконно преминаващите границата хора са я покривали с килимчета, за да прескачат бодливата тел. Други са я режели с ножици, а трети са прокопавали дупка под оградата, тъй като тя не е вкопана.

Новата 82-километрова ограда по границата с Турция ще е четири пъти по-скъпа спрямо досега изградената. Тя обаче по нищо няма да прилича на временно съоръжение и няма да може да се преодолява толкова лесно, колкото сегашната ограда, която вече се руши. Валът ще е по-висок, по-широк и по-добре вкопан в земята. Цената ще е около 90 млн. лв., като ще се строи без търг. Съоръжението ще се опита да коригира установените пропуски и слабости на сегашната ограда.

В средствата е предвидено и купуването на камери с функция за нощно виждане. Използваните на сегашната ограда камери са подходящи само при хубаво време. Затова се налага поставянето на постове на граничари, които да наблюдават съоръжението. Това няма да е необходимо при новата ограда.

Успоредно на нея ще бъде построена и полоса, която да улесни бързото придвижване на патрулите в случай на необходимост. В сумата е включена и охраната по време на строежа.