Севернокорейските тайни агенти все още използват отровни химикалки и фенерчета като основно оръжие, разказва Си Ен Ен.

Това споделя пред американската програма беглец от най-изолираната държава света. Той е бил на не една тайна мисия в чужбина по поръчение на режма в Пхенян.

Ким Дон Шик бил избран за агент още като ученик в гимназията. Той бил изпратен за 4 години в специален университет. Там го обучили на бойни изкуства, гмуркане, стрелба и поставяне на експлозви. Едва след като придобил всички умения, Ким научил защо бил сред избраните.

"Бях потресен, когато ми казаха, че ще бъда шпионин. Имаше толкова инциденти с наши агенти. Много от изпратените в Южна Корея бяха убити. Примирих се, че и аз ще умра", разказва Ким пред Си Ен Ен.

Ключовият момент бил психологическата подготовка. Тя се оказала много по-важна от физическата.

"Бяхме научени да бъдем готови да умрем за режима на Ким Ир Сен и ако ни разкрият, да не позволим да ни заловят живи", продължава беглецът.

През 1995 г. обаче Ким бил тежко ранен при поредната си мисия в Южна Корея. По тази причина той не успял да се самоубие. Цялото му семейство било разстреляно за наказание. Така поне твърди Ким Дон Шик. Си Ен Ен изрично уточнява, че няма независимо потвърждение на думите му поради факта, че Северна Корея е една от най-затворените страни в света.

Живот на шпионин

Първата мисия на Ким в Южна Корея била през 1990 г. Тогава на власт бил още Ким Ир Сен. Новоизлюпеният шпионин трябвало да измъкне и да върне в родината му високопоставен агент на име Ли, работил във вражеската страна под прикритие в продължение на няколко години.

По-късно Ким Дон Шик бил пратен на юг, за да вербува южнокорейци, настроени срещу правителството на страната си. Предполагало се, че те симпатизират на сталинистката държава.

Тогава Ким поддържал връзка с разузнавателната централа в Пхенян чрез радио, предаващо на къси вълни. По една от севернокорейските програми говорителят произнасял в полунощ цифри. Те всъщност представлявали кодирано послание къде и кога ще бъде следващата мисия на разузнавача.

Вербуването

Севернокорейски агенти действат в цял свят и вероятно в САЩ едновременно има поне стотина. Това предполага Кан Мьон До, бивш член на елита в Пхенян. Една от главните цели на агентите в Съединените щати е да вербуват американци от корейски произход, които по някакъв начин симпатизират на Северна Корея.

"Шпионите използват три различни тактики. Първата е да дават безплатни визи за Северна Корея. Втората е да им разрешат да правят бизнес в страната и да спечелят пари от него. Третият метод е подмамването чрез жени. Той масово се използва от 80-те г. насам", споделя Кан.

През 1984 г. той работил в Отдела за развитие на обединението. Едно от задълженията на тази институция било да изпраща шпиони в САЩ, Южна Корея и Япония. Отделът съществува и до днес.

Агентите и осигурените от тях разузнавателни данни имат огромна заслуга режимът на Ким Чен Ун да се задържи на власт, отбелязва Кан Мьон До.

"Северна Корея ги третира много добре. Там отношението към агентите е като към най-висшите генерали от армията", допълва Ким Дон Шик.