Шествието по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост започна от Софийския университет около 11 ч днес. Президентът Росен Плевнелиев пристигна заедно с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев и представители на академичния състав на университета. Към тях се присъединиха кметицата на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Тодор Танев, патриарх Неофит, ученици и множество граждани.

"Няма друг ден, в който сърцата ни така истински да трепнат. Виждаме и днес греещите лица на нашите деца. Преди повече от век и половина трескава еуфория обхвана българските земи. От векове не изгасва искрата на просветата. Всеки исторически възход на българите е озаряван от светлината на писаното слово. Българката книга дава сили на нашия народ. Гордея се, че днес в президентската институция са изложени хилядолетните примери на българското слово", заяви държавният глава пред Агенция Фокус. 

Първата спирка след университета беше паметникът на Светите братя пред Народната библиотека, където Плевнелиев и Фандъкова, а след тях и много други, положиха венци. Гостите на празничната церемония ще могат да разгледат националната изложба „Напред науката е слънце” в библиотеката. Тя е посветена на 1200-годишнината от рождението на Св. Методий. 

"В класните стаи се оформя бъдещето на нашата държава. Новият закон за училищното и предучилищното образование се гради на добрия опит на учители и училища. Нашият успех ще дойде тогава, когато опитът на успешните учители стане практика във всички училища", каза столичната кметица.

Деца от няколко училища се включиха в парада.