СИМОНА РУСЕВА

Консерваторът Анджей Дуда (43 г.) е новият президент на Полша, сочат първите прогнозни резултати от втория тур на проведените вчера избори. С 53 на сто подкрепа той срази опонента си на вота, досегашният държавен глава (от 2007 г.) Бронислав Комаровски  (62 г.).

Бюлетини за него пуснаха 47 на сто от гласувалите. Окончателният резултат се очаква да бъде оповестен късно довечера. Вън от съмнение обаче е, че и при лека корекция на процентите победител е Дуда, твърдят наблюдатели.

Хилядно множество се стече снощи пред централата на консервативната партия "Право и справедливост", чийто кандидат за президент бе Дуда. Всички скандираха името му и развяваха знамена. Победителят на вота благодари за подкрепата.

Съперникът му Комаровски, чиято кандидатура бе издигната от либералната Гражданска платформа, призна поражението си:

"Скъпи приятели, този път не спечелихме. Така решиха гражданите на свободна и демократична Полша. Ето защо поздравявам моя конкурент. Пожелавам му успешен президентски мандат, защото желая доброто за Полша."

Анджей Дуда от 2014 г. е евродепутат. Преди да се включи в президентската надпревара беше почти непознат дори в собствената си страна. Дуда е праволинеен католик от Краков, дълго време е служил в църква като анагнос. Според католическия канон това са млади мъже, които са в помощ по време на богослужение. Впоследствие Дуда завършва право и защитава докторат.

Той е женен и има от брака си една дъщеря. Неговата кандидатура за президент беше издигната от партията "Право и справедливост" (PiS) на бившия полски премиер Ярослав Качински. Той е брат близнак на експрезидента Лех Качински, загинал трагично през 2010 г. в самолетна катастрофа на летището в Смоленск, Русия.

По това време Дуда работеше в президентската канцелария на Качински. Либералната "Гражданска платформа" е на власт в Полша от 8 години. Сегашната победа на Дуда вещае изтласкването ѝ от управлението на страната при предстоящите през октомври общи избори. Анджей Дуда спечели сегашните президентски избори не на последно място заради обещанията, които даде.

Той се врече да отмени поправка в закона за пенсиониране, според която поляците излизат в пенсия на 67 г. и да върне старото положение - на 65 години. Обеща също намаляване на данъците за бедните слоеве и увеличаване на детските надбавки. Хората вярват на добри намерения, без да си дават сметка, че промени в законодателството не са от компетенцията на президента.

Кандидатурата на Дуда беше подкрепена негласно и от католическата църква. Дуда категорично е против изкуственото оплождане. На финалната права рамо му даде и профсъюзът "Солидарност". Анджей Дуда ще встъпи официално в длъжност на 6 август тази година. Той ще е шестият президент на Полша след промените през 1989 г.