Вътрешните министри на България, Гърция и Турция подписаха междуправителствено споразумение за полицейско и митническо сътрудничество, предаде „Фокус".

Министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе съвместна среща за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и правоохраната с турския си колега Себахатин Йозтюрк и главния зам.-вътрешен министър по въпросите на сигурността, противодействието на престъпността, обществения ред и защитата на гражданите на Гърция Йоанис Панусис.

След срещата те подписаха тристранно споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. На подписването присъства и премиерът Бойко Борисов.

"С тристранния контактен център полицейските и митнически органи на България, Гърция и Турция ще обменят в реално време информация, за да реагират адекватно при незаконна емиграция и контрабанда - каза вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк.

Един проблем, възникнал на границата на една държава, започва да засяга и други страни. Тази несигурност на юг от турските граници вече влияе и на други страни. Турция към настоящия момент е приютила близо 2 млн. нелегални имигранти, от които 1,7 млн. са сирийски бежанци. Държавата изхарчи 5,5, млрд. долара, много малка част от тях - около 300 млн. долара са участие на западни и други страни”, допълни той.