Изненадващата победа на Анджей Дуда на президентските избори доведе до главоломното му изстрелване от сянката към кормилото на държавата и може да отвори нова глава в политиката на най-развитата икономика в Източна Европа, коментира Ройтерс.

Дуда бе юридически съветник на президента Лех Качински, който загина при самолетна катастрофа през 2010 г. Днес 43-годишният нов държавен глава вижда себе си като политически наследник на Качински. Той си спомня как само два дни преди фаталния полет президентът му казал, че се подготвя смяна на поколенията и че Дуда и връстниците му ще поемат в ръцете си съдбините на страната.

"Когато си спомних тези думи след катастрофата, ме полазиха тръпки", сподели Дуда прев в. "Жечпосполита".

Той напуска президентската администрация, след като Бронислав Коморовски печели изборите през 2010 г. Първо става общински съветник, след това - депутат първо в полския, а след това и в Европейския парламент.

Ден след победата си Дуда (вдясно) отиде да се поклони в родния си Краков
на гроба на Лех Качински, за чийто политически наследник се смята.

Но той бе твърде неизвестен, когато опозиционната партия "Право и справедливост" го номинира за кандидат-президент. Тя се оглавява от Ярослав Качински - брат-близнак на покойния Лех Качински и бивш премиер.

Някои наблюдатели смятат, че Ярослав Качински изтикал напред Дуда, за да не рискува да мери сили на последния вот срещу твърде популярния Бронислав Коморовски.

Анджей Дуда обаче донесе първия значителен изборен успех на консерваторите от близо десетилетие насам. А тази победа може да се окаже предвестник на завръщането във властта на "Право и справедливост" на парламентарния вот наесен.

"По наше мнение, тези избори ни позволяват да счупим стъкления таван", смята заместник-лидерът на партията Адам Липински.

Кой е Анджей Дуда

Новият прездент на Полша е роден в Краков. И двамата му родители са учени. Като дете Дуда редовно ходи на църква и много чете. Завършва право в Ягелонския университет в Краков - най-старото висше учебно заведение в Полша.

Когато "Право и справедливост" печели изборите през 2005 г., младият Дуда става съветник на парламентарната група на партията. Той участва в изработването на закона, забраняващ на хора с комунистическо минало да заемат държавни постове. По-късно става зам.-министър на правосъдието.

Дада (вляво) е застанал до свой симпатизант, който си прави селфи с новия президент.

Дуда участва и в оспорването на законопроект за по-силен държавен контрол върху мрежа от полски кредитни институции. Стъпката предизвиква критики за забавяне на приемането на закона и застрашаване на финансовата стабилност.

Като президент с не много големи правомощия Анджей Дуда ще бъде главнокомандващ въоръжените сили. Той ще соординита външната политика с министъра на външните работи, ще може да налага вето върху законопроекти или да ги подписва, да предлага свои законопроекти, както и да назначава управиел на Централната банка.

Това обаче ще даде възможност на него и на партията му да променят отношенията на Полшас ЕС. В момента те са основани върху тясно сътрудничество с Германия и другите най-развити икономики от блока. "Право и справедливост" има по-особено отношение към Брюксел и настоява Варшава да се съсредоточи повече върху собствените си интереси.

По време на кампанята си Дуда намекна също, че страната му може да намали чуждата собственост в банковия сектор. В момента две трети от печелившия и капитализиран сектор в страната е чуждо притежание.

"Полската икономика трябва да постигне реален проспериет, а не само на хартия", каза новият президент малко преди втория тур на изборите.

Сега той ще трябва да се опита да претвори думите си в дела.