Австрийски тийнейджър бе осъден днес на 8 месеца затвор и 16 месеца условна присъда по обвинения в тероризъм, предаде AFP. Подсъдимият Меркат Г., който скоро ще стане на 15, е обвинен, че принадлежи към терористична организация и че участва в подготвянето на терористичен акт.

Ученикът е жител на Санкт Пьолтен, в североизточна Австрия, където е и съден. Според малкото информация, съобщена от съда поради възрастта му, той е участвал в планирането на бомбена атака над Западната жп гара във Виена. Всеки ден през гарата минават над 200 000 пътуващи.

Съдията логично е имал сериозни колебания каква присъда да наложи над невръстния терорист. В крайна сметка е решил присъдата да бъде до 5 години, като тя е намалена при определени условия - в следващите три месеца младежът ще трябва редовно да ходи на психолог, а след това да работи с пробационните служители и да продължи псиотерапията. Реално Меркат ще лежи само три месеца, защото е излежал вече 5 в ареста.

"Можете да бъдете сигурно, че Държавната служба по национална сигурност ще продължи да го наблюдава внимателно," добави съдията.

Защитата няма да обжалва присъдата.