"Политическите причини идват от дългогодишното създаване на популация, на група хора, които са облагодетелствани да не спазват закона, за да гласуват за ДПС. Политическата причина е ДПС."

Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни напрежението в Гърмен, цитиран от Дарик. Той определи бившия кмет Ахмед Башев като "така известният местен дерибей, който с години си е създавал там едно населено гето, давал им е право да се заселват, за да гласуват и да го подкрепят". Симеонов каза, че ромите са започнали от 200 човека, сега са над 900, но и новата кметица Минка Капитанова нищо не е предприела.

„Създава се едно гето, което непрекъснато подкрепя ДПС, това гето не работи, основно се занимава с кражби. Битов конфликт, искрата пламва и това нещо в момента не е само на едно място, има много голям риск да се произведе и на други места в България", допълни лидерът на националистите в парламента.

В свое интервю за агенция "Фокус" Симеонов допълва:

"Това е етнически сблъсък, който има елементи на битова провокация, говоря за конкретната причина, но като цяло е резултат от целенасочена политика на ДПС за противопоставяне на етносите чрез създаването на убеждението сред циганския етнос, че обществото му е длъжно - трябва да го храни и да му плаща сметките, а то няма никакви задължения."

Той коментира и Ахмед Башев така: "Какво е направил този тарикат? Той е направил едно гето в края на Гърмен, поканил е големи групи цигани, на които е дал някакви парчета земя и им е разрешил да си направят там коптори. Това го е направил, за да може да си осигури печеленето на всички следващи избори."

"Това, което прави ДПС - непрекъснато да внушава на циганите, че те имат само права, че цялото общество им е длъжно, ги е докарало до това, че са станали перфектните паразити в нашето общество. Не казвам всички цигани, голяма част от тях обаче много добре си научават урока и казват – няма работа, затова крадем, няма хляб - затова убиваме", казва Симеонов.

"Между другото, въпреки призивите, които сме отправили от НС към институции, към МВР, нищо не се е променило от декември месец, когато излязох с декларация срещу нападение над екип на Бърза помощ, онзи ден пак имаше пребити медицински работници в цигански махали. Там нищо не се прави. Станахме свидетели на още по-кървави престъпления, като убийството на Вероника Здравкова, случая който потресе цяла България, на пенсионера от Правец. Това е просто ежедневие. Никой не може да предвиди кога точно ще пламне пожарът", допълва политикът.

През декември Симеонов предизвика дори гневна декларация от американското посолство заради свое изказване от парламентарната трибуна. Тогава той каза:

"Хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да работят, искащи пенсии по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки."

По-рано през декември, ядосан от многото нападения над спешни екипи в гетата, министър Петър Москов също нарече ромите "популация".