Патриотичният фронт ще преосмисли подкрепата си за правителството ако не се направят промени в Изборния кодекс до местните избори. Това каза пред Клуб Z лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Коментарът му бе по повод днешната среща между управляващи и опозиция посветана на проблемите с отпечатването на бюлетините, на която стана ясно, че промени в кодекса до местния вот няма да има.

"Промените в Изборния кодекс са заложени в програмата на управлението", припомни Симеонов.

Според него един от най-важните аспекти в тези промени е въвеждане на активна регистрация на избирателите, която да реши проблемът с фантомите в избирателните списъци - хора, които отдавна не живеят в България и не гласуват, но все пак фигурират в списъците.

Друга важна промяна според Симеонов е отпадането на преференцията за местния вот. Лидерът на НФСБ смята, че "с десетина човека може да се обърне цялата листа в малките общини".

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов изрично заяви днес, че ГЕРБ няма да инициира промени в кодекса, за да няма обвинения, че партията иска да направи изборното законодателство удобно за нея самата. Мая Манолова (БСП) също се обяви против промени в кодекса и особено против това да се отменя преференциалното гласуване.